PETE BERWICK – ISLAND

Pete Berwick is een Amerikaanse singer-songwriter uit Lakemoor, Illinois die zijn carrière bijna 40 jaar geleden begon als vertolker van cowpunkmuziek, maar die zich mettertijd heeft bekeerd tot de Americana- en rockmuziek en na zijn verhuis naar Nashville, Tennessee zijn songs sindsdien in die genres heeft geschreven en opgenomen.

Qua songteksten beweegt hij zich in het complexe kluwen van hartenpijn, relationele problemen, allerlei hevige emoties en subtiele humor, waardoor zijn liedjes soms rocken en daarna weer de diep-emotionele toer opgaan in de vorm van recht naar het hart mikkende ballads en tearjerkers. Op zijn nieuwe album “Island” staan zo’n aantal droef klinkende ballads met de eerste single “Anyway” en de songs “Just Make It You And Me Tonight”, de op de audiovideo te beluisteren albumtiteltrack “Island”, rockballad “I Am Not Afraid”, het heerlijk gezongen “The Sooner I Let Go”, “Stories That Rhyme” en de o zo mooie albumafsluiter “The Streets Of Pasadena”.

Daartussendoor worden er gelukkig maar ook ettelijke sfeerwisselingen doorgevoerd met de meer uptempo gebrachte rocksongs “I’m Getting Tired Of This Place”, “One Setback At A Time”, de tweede single “They Gave Love A Chance” en het swingende rocknummer “Nothing”. De invloeden van folktroubadours Bob Dylan en John Prine, Americana-boegbeeld Tom Petty of countrylegende Johnny Cash zijn af en toe duidelijk hoorbaar in de twaalf nummers die Pete Berwick voor dit album heeft gecomponeerd.

In de begeleiding bij deze songs horen we ‘The Mugshot Saints’, een kwartet bestaande uit gitarist, keyboardsspeler en albumproducer Jason Botka, bassist Johnny Gadeikis, drummer Luke Smith en backing vocaliste Jennifer McCleary Botka. “Island” is pas het zesde studioalbum van Pete Berwick in zijn bijna 40-jarige muziekcarrière en mag misschien wel als zijn beste plaat tot op heden omschreven worden. De toekomst zal uitwijzen of er enkele nummers op deze plaat tot blijvende klassiekers kunnen uitgroeien. Voor nu is het alvast genieten geblazen van de mooie, recht uit het hart komende songs die deze hardwerkende singer-songwriter voor deze plaat heeft gecomponeerd en opgenomen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shotgun Records

video